23 Ocak 2014 Perşembe

Loempia - Lumpia

Size bugün Güneydoğu Asya kökenli bir tür sigara böreği olan lumpiayı anlatmak istiyorum.
Lumpia aslen Çinlilere ait bir börek ancak onu Avrupa'ya tanıtanlar zamanında Endonezya, Filipinler gibi Güneydoğu Asya ülkelerine göç eden Çinli göçmenler olduğu için börek buralara ait gibi düşünülüyor. 

Hollanda, Belçika ve Fransa'da bu böreğe Flemenkçe olan "loempia" deniyor, zamanında Endonezya'nın Hollanda sömürgesi olması sebebiyle.

Çin usulü lumpia, görünürde tipik bir spring roll, bizim avcı böreğine benziyor 
ama içinde ne var bilemiyorum.


Bense size Vietnam usulü sebzeli lumpia tarifi vermek istiyorum. Vietnam usulü olan daha uzun ve ince sarılıyor.





İçine zevkinize göre sebzelerin yanında et, kıyma veya tavuk da ekleyebilirsiniz. Ya da tamamen farklı sebzeler kullanarak da bu böreği pişirebilirsiniz.

Vietnam usulü sebzeli lumpia tarifi:

İç Malzemeleri:

* 2 diş sarımsak (minik minik doğranmış veya rendelenmiş)
* 1 soğan (yemeklik doğranmış)
* 1 büyük havuç (ince uzun doğranmış)
* 50 gr soya filizi
* 5-6 yaprak lahana (ince doğranmış)
* 2 kaşık zeytinyağ
* Bir tutam tuz, karabiber veya beyaz biber


Hamur malzemesi:

* 200 gr un
* 50 gr mısır nişastası
* 1 yumurta
* 2 bardak su
* Bir tutam tuz

* Böreği kızartmak için ayçiçek yağı

Yapılışı: 

Hamuru hazırlamak için, bir kaba unu ve mısır nişastasını koyup su, yumurta ve tuzu da ekleyerek karıştırınız.
Hamurun durumuna göre 1-2 kaşık su daha ekleyebilirsiniz. 10 dakika kadar beklettikten sonra hamuru tekrar karıştırınız. Küçük teflon bir tavayı (yumurta pişirdiğimiz sahanlar boyutunda) bir fırçayla hafifçe yağlayınız ve biraz ısıttıktan sonra 2 yemek kaşığı hamuru tavaya akıtarak yayınız, ince bir katman hamur elde edeceksiniz, tersini çevirmeden ve fazla kurutmadan tavadan alınız.

Bir tavaya zeytinyağı ve sebzelerin tümünü atarak sebzeler ölünceye dek kavurunuz.
Elde ettiğiniz iç malzemeyi biraz beklettikten sonra soğumuş olan hamurlarınızın içine göz kararı miktarlarda koyarak sigara böreği misali sarınız.

Bir tavanın içinde ayçiçek yağını kızdırıp böreklerinizi kızartınız.

Pratik çözüm:

Hemen hemen aynı lezzette bu çıtır böreği yapmanın daha pratik bir yolunu buldum. Marketlerde satılan hazır baklava yufkaları vardır. Hamur yapma zahmetine katlanmak istemeyenler, malzemelerini baklava yufkasına sarıp kızartabilirler, enfes oluyor.

Bu böreği tatlı-ekşi sosla veya soya sosuna batırarak yiyebilirsiniz.

Cümleten afiyet olsunnnn...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder