Bir yemek tarifleri sitem var. Hazırlamaya başlayalı uzun zaman oldu ancak fazla imkan bulup uğraşamıyorum, elbet bir gün tamamlayacağım. Şimdilik fazla tarif yok ancak en önemli özelliği elinizdeki malzemeye göre tarif arayabilecek olmanız.
Bugün sizinle sitemde mevcut olan bir yemeği paylaşmak istedim, yiyip de sevmeyen kimse görmediğim Tokat Kebabı.
İnternetten Tokat kebabı ocağı satın aldım, yazlıkta fırsat buldukça pişiriyoruz. Yemesi harika da etraftaki tüm kedi köpek camiasını kendimize düşman ettik yahu...
Evde kendiniz yapma imkanınız yoksa, özlemini çekiyorsanız ve İstanbul'da ikamet ediyorsanız, bu kebabı Polonezköy'de Necatibey Tokat Mutfağı adlı restaurantta yiyebilirsiniz.
Haydi bakalım başlayalım:
Malzemeler:
- Tokat Kebabı Ocağı
- 1 Kg Kuzu Kuşbaşı (İri doğranmış)
- 200 gr Kuyrukyağı
- 3 Ad. Orta Boy Kemer Patlıcan
- 2 Ad. Orta Boy Patates
- 4 Ad. Orta Boy Domates
- 250 gr Sivribiber
- 5 Baş Sarımsak
- İstenen miktarda Lavaş
- Tuz
Yapılışı:
Tokat Kebabı kendine özgü, soba benzeri bir ocakta odun ateşi ile pişirilir. Bu ocak ev içi kullanım için uygun olmayıp; bahçe, piknik alanı vs. yerlerde kullanılmak için uygundur.
1- Kuşbaşı etleri tuzla harmanlayıp, diğer malzemeler hazır olana dek dinlendirin. Kuyrukyağını etlerin boyutunda doğrayın.
2- Patatesleri soyarak 1 cm kalınlığında yuvarlak dilimler oluşturacak şeklide doğrayın. Domatesi ise soymadan aynı şekilde doğrayın ve tuzlayın.
3- Patlıcanları uzunlamasına ikiye böldükten sonra, enlemesine 3-4 parçaya bölün. Bölünmüş patlıcanları ve patatesleri suyla temas ettirmeyin, limonlu suya yatırmak ve benzeri bir işlem yapmayın.
4- Şişlerinizi kuyruk yağıyla yağladıktan sonra malzemelerinizi şişlere dizmeye başlayabilirsiniz. Şişe ilk önce bir adet kuyrukyağı yerleştirin ki bu yağ pişerken malzemelere akarak lezzet versin. Ardından bir adet patlıcanı iç (beyaz) tarafı kuyrukyağına bakacak şekilde şişe geçirin. Ardından bir patates, bir et, bir patlıcan şeklinde tekrarlayarak devam edin. Malzemenizin yettiği kadar sayıda şişi bu şekilde hazırlayın. Şiş pişerken dik olarak asılacağından şişin sonuna malzemelerin düşmesini engelleyecek bir stoper olarak patlıcanların kafalarını geçirebilirsiniz.
5- Başka bir şişe sarımsak başlarını bölmeden, dağıtmadan dizin. Diğer bir veya birkaç şişe de biberleri dizin. İsteğe göre soğan da eklenebilir.
6- Domatesleri Tokat Kebabı ocağınızın altındaki sürmeli bölmeye yerleştirin. Yukarıda pişen şişlerin yağları domateslere akarak enfes bir lezzet verecektir.
7- Şişleri ocağınıza asın, arada çevirerek tüm malzemeler pişene dek bekleyin. Etinizin ve sebzenizin cinsine göre 45 dk - 1 saat arası sürecektir.
8- Lavaşlarınızı genişçe bir tepsinin üzerine dizin. Pişen şişlerinizi lavaşların üzerine dökün, üzerine veya bir kenarına domateslerinizi yerleştirin ve servis yapın.
Afiyetle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder